De säger att jag ska följa min passion, men om jag inte har någon???

Det nämns otaliga gånger i olika motivationsvideofilmer fyllda av inspirerande citat och det tas upp i nästan alla amerikanska commencement speeches (avslutningstal). Follow your dream! Find your passion! Och det är lätt för dem som är sådär säkra på sin väg redan från att de är små. Som alltid haft det där målet klart för sig så inget kunnat stoppa dem. Men för oss andra då? Vi som går till jobbet som vanligt och sedan kommer hem och lagar mat, tränar eller, om vi har tur, får möjlighet att titta på en Netflix-serie? Vi som slutat med föreningsidrotten eller att spela instrument för flera år sedan. Vi som funderar mer på när vi ska hinna med att måla om huset än på vad vår passion är?

Förra hösten visste jag själv inte vart jag var på väg. Jag slutade helt som lärare och började köra på varumärkesarbete fullt ut. Det var i form av ett vikariat men jag fortsatte samtidigt med mina föreläsningar och började så smått planera för att köra helt eget när vikariatet tagit slut. Hösten 2017 hann jag träffa många engagerade föreningsmänniskor (där kan vi snacka passion – det är inga pengar som styr de verksamheterna), lärare och föräldrar som jag spred budskapet om att uppmuntra jävlaranamma till. Samtidigt fick jag från våren 2018 en möjlighet att fortsätta på arbetsplatsen jag vickade på, men i en ny roll, med personalansvar i en ledarposition.

Nu infann sig plötsligt möjligheten att få leva efter det jag lärt. Att implementera ett jävlaranamma hos sin egen personal. Men var att arbeta på en kistfabrik verkligen min dröm? Följde jag min passion i och med att tacka ja?

Passion är en stor del av Grit i den bemärkelsen att de som följer sin passion ofta har hög Grit. Den andra delen består av ihärdighet, eller som jag gärna uttrycker det, jävlaranamma! Dessa två delar är ofta sammankopplade. Enkelt uttryckt: det vi älskar ger vi inte upp på, hur stark motvind det än må vara.

Långt ifrån alla har dock en medveten passion. Men det går att finna en! Här är tre tips på vägen från Angela Lee Duckworth som forskar på just Grit:

1. Börja med svaren du är säkrast på och bygg därifrån. Vissa saker vet du att du hatar och du vet att vissa saker är mer lovande än andra. Det är en början!

2. Var inte rädd att gissa. Oavsett om du gillar det eller inte finns det en gnutta trial and error på vägen mot att hitta din passion. Du måste inte hitta ”det rätta” eller ens ”det bästa svaret”, bara en riktning som känns bra. Tyvärr är det ofta svårt att veta vad som känns bra innan du har prövat på det ett tag.

3. Var inte rädd att omvärdera dina beslut. Du kan inse längs vägen att det du trodde du skulle hålla på med och tycka vara roligt, visa sig inte alls vara så som du tänkt. Många som följer sin passion har bytt bana flera gånger och trott att de varit på rätt väg men fått ”börja om”.

Om du redan har ett hum om vad du gillar att göra så är det dags att utveckla det intresset. Efter att upptäcka kommer att utveckla. Intresset måste triggas gång på gång. Hitta sätt att göra det. Och ha tålamod! Utvecklingen av intresset tar tid. Fortsätt ställa frågor och låt svaren leda till nya frågor. Fortsätt gräva. Sök upp andra som delar ditt intresse. Sök en mentor. Oavsett hur gammal du är så kommer du på detta sätt att lära dig mer; din kunskap och kompetens kommer att öka. I och med det ökar även din nyfikenhet att lära dig än mer.

***

Själv har jag insett att min huvudpassion i livet är att hjälpa människor. Det har lett till att jag under många år har undervisat, coachat och föreläst. Idag arbetar jag med att hedra minnen. På Fredahl Rydéns skapar vi något som har ett otroligt starkt värde och som hjälper människor att ta avsked. Ett avsked som blir till ett fint och viktigt minne i vägen mot ett avslut. Jag har en fantastisk personal som utvecklar mig och som jag får äran att utveckla. Och så skrattar vi mycket tillsammans också. Det är gutt!

Från föreläsning  om Jävlaranamma på Hooks Herrgård

Från föreläsning om Jävlaranamma på Hooks Herrgård